Milan Damborský

Vína připravovaná plně na přírodní bázi s minimem síry a často úplně bez ní, bez umělých kvasinek a se šetrnými postupy ve vinici využívající potenciálu přírody v souladu s poznatky přírodních věd. To je základní charakteristika hospodaření malého vinaře Milana Damborského.

Jeho dvě vinice se nachází ve Velkých Bílovicích, dle apelační mapy ve viniční trati Přední hora. Vinice patří mezi tradiční (hospodaření na nich je zaznamenáno už více jak 400 let). Vinice vytváří typickou vysokou mineralitu vín. Ve vinicích jsou dodržovány zásady dobrého hospodáře. Je minimalizováno použití síry a mědi.

Milan Damborský ve vinařství rád experimentuje bez použití chemie a dodatečných cizích látek jako jsou umělé kvasinky, taniny, dodávané kyseliny nebo také řepný cukr, k čemuž autentický přístup poskytuje dostatek prostoru. Tento přístup dává vínu volnost a vytváří jeho autenticitu a umožňuje mu maximalizovat obsah zdraví prospěšných látek. Mezi jeho oblíbená patří vína oranžová. Rozsah produkce je velmi malý – méně než 1 tis. lahví ročně.

Milan Damborský aktuálně působí na Mendelově univerzitě v Brně, což mu dává možnost využít konsultací s odborníky na půdu, rostlinolékařství apod. Není tedy divu, že jeho motto zní: „Je dobré vědět proč a jak.“