Jaroslav Osička

Jaroslav Osicka

Jaroslav Osička, dlouholetý pedagog působící na střední vinařské škole ve Valticích, pochází největší moravské vinařské obce Velké Bílovice. Ve vinicích pracuje bez použití systémových chemických prostředků, herbicidů a pesticidů. Používá postřiky na biologické bázi jako je vodní sklo, „prášek do pečiva“ či výluhy z rostlin (přeslička). Hnojivo je organické a minerální. Vinice jsou celoplošně ozeleněny přirozenou bylinnou vegetací dané lokality a menší část vinic je ozeleněna pouze ob řádek. Víno se snaží „nevyrábět“, ale spíše mu v jeho tvorbě pomáhat. Víno při výchově lehce usměrňuje opakovaným stáčením či mícháním kvasnic (battônage) tak, aby nebyla potlačena odlišnost ročníku a původu z určité tratě. Kyslík vínu nezakazuje a nečiní z něj nepřítele.

Chardonkovy sklep - Jaroslav Osicka

Vína Jaroslava Osičky kvasí spontánně bez řízení kvasné teploty a dlouhodobě zrají v dřevěných (225 l a 480 l) sudech na jemných kalech za občasného míchání 5 – 24 měsíců. U vín je přirozeně odbourána nestabilní kyselina jablečná. Síru používá Jaroslav Osička až před lahvováním.

Emblematické víno: Pinot Chardonnay 2009

www.jardovovino.cz